lezenDe toekomst van de stad

De toekomst van de stad is groenDe grote steden van Nederland gaan de komende 25 jaar drastisch van aanzicht veranderen. Stadsbewoners staat niets minder dan een omwenteling te wachten“.

Wouter Veldhuis reageert in De Volkskrant op de recent gepubliceerde Omgevingsvisies van Utrecht en Amsterdam. Lees het hele artikel via deze link: De toekomst van de stad of download hem hier.

  • Wouter Veldhuis
  • maart 2021

nieuwsToekomstvisie Museum BroekerVeiling

Birdeye view van BroekerveilingMuseum BroekerVeiling heeft de potentie uit te groeien tot een uniek museum met regionale aantrekkingskracht. Een plek waar de cultuurhistorische waarden en een inspirerend groen(te)verhaal tot leven komen. Samen met onze onderburen Studio Louter en Studio de Wolff ontwikkelden wij een toekomstvisie voor deze bijzondere plek.

Niet alleen is De BroekerVeiling hét centrum van de groenteteelt in Holland, het ligt ook nog eens in het bijzondere gebied Het Rijk der duizend Eilanden. Hier teelden tuinders honderden jaren lang hun groenten. En vanaf 1912 konden zij deze groenten verkopen via de doorvaarveiling BroekerVeiling. Een bijzondere plek met een bijzonder verhaal. Maar ook een plek die onder druk staat en een toekomstplan nodig heeft.

De toekomstvisie die er nu ligt, wil van de BroekerVeiling een lokaal verankerd museum maken met een regionale aantrekkingskracht. Samen met het Rijk der duizend Eilanden vormt het dan het cultuurhistorische hart van de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Naar verwachting besluit de gemeenteraad kort voor de zomervakantie over de visie.

Nieuwsgierig naar de toekomstvisie? Bekijk hem hier: visiedocument Museum BroekerVeiling.

  • Ziega van den Berk
  • maart 2021

nieuwsBreehorn genomineerd voor Gouden A.A.P.

Deze flats van LEVS architecten zijn genomineerd voor de Gouden A.A.P. Fantastisch nieuws! Breehorn is genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2021. Dit complex sociale woningbouw is ontworpen door LEVS architecten en geeft invulling aan het stedenbouwkundig plan dat wij in 2016-2017 ontwierpen.

Dit is het stedenbouwkundig plan voor Breehorn

Het ensemble van Breehorn bestaat uit drie gebouwen: De Dammer, De Schaker en De Noordkop. Het is ontworpen voor twee verschillende opdrachtgevers en uitgevoerd door twee verschillende aannemers. Desondanks vormt het toch een geheel.

De gebouwen bestaan voor 80% uit sociale huur, de rest is middelhuur. De grootte varieert; van compacte twee- en driekamerappartementen tot grote zeskamerwoningen. Daarnaast is het ontwerp energiezuinig en zijn de gebruikte materialen mooi en hoogwaardig. Het is een antwoord op de integrale uitdagingen van Amsterdam: verdichten, verduurzamen en betaalbaar wonen.

De Gouden A.A.P. is een initiatief van Arcam. Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. De uitreiking is op vrijdag 28 mei 2021 om 16.00 uur en te volgen via een livestream.

Meer weten over het stedenbouwkundig plan dat wij maakten? Kijk dan op de projectpagina.

  • Veerle Simons
  • maart 2021

nieuwe collegaPaula stelt zich voor

Portretfoto van PaulaWe hebben een nieuwe collega! Paula loopt sinds begin maart stage bij ons. Dat doet zij vanuit haar opleiding stedenbouw aan de Weimar Universiteit in Duitsland. Hieronder stelt zij zich voor.


Hello! I’m Paula Keppke and for the next five months I’m going to support the MUST-Team as an intern. Originally, I grew up in Essen, which is quite near to the Netherlands, but a little more than two years ago I moved to Weimar to study Urbanism at the Bauhaus-University.

For the upcoming time, I’m hoping to be able to get a deeper insight in how ideas and designs are developed, and thus spacial change is set up and initiated. Gathering a lot of new knowledge and benefiting from the different perspectives on planning here in the office as well as improving my technical skills is also what I’m striving for. And not to forget: Exploring the city and immersing into this – yet – nearly unknown country.

I’m looking forward to all of the new experiences and also stimulating challenges that are to come!


Welkom Paula, leuk dat je er bent!

  • Veerle Simons
  • maart 2021

leesAfstudeeronderzoek Josje in publicatie BNA

Op deze afbeelding zie je een voorbeeld van een bouwblok. Deze staat in de publicatie van de BNAHet afstudeeronderzoek van collega Josje Staal heeft een mooie plek gekregen in de publicatie Het Stadsranden-lab – nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad. Deze uitgave van BNA en ARCAM bundelt de resultaten van diverse ontwerpstudies naar nieuwe typologieën in de stadsranden van Amsterdam.

In haar afstudeeronderzoek The Urban Language of Belonging onderzocht Josje hoe de stadsranden van diverse (inter)nationale regio’s kunnen helpen bij het creëren van een thuisgevoel. Door de globalisering worden steden steeds gemengder. Hoe zorgen we ervoor dat al deze verschillende nationaliteiten zich thuis voelen in de stadsranden van Nederland?

Een thuis voor iedereen jong, oud, Nederlander of immigrant hoe doe je dat? Hoe kun je ontwerpen met een begrip dat gekleurd wordt door persoonlijke behoeften en emoties. Josje focust zich in haar onderzoek op de ruimtelijke aspecten die bijdrage aan het thuisgevoel. Ze gaat door middel van een digitale wereldreis op zoek naar overeenkomsten en verschillen in de gebouwde omgeving van uiteenlopende regio’s in de wereld.

Nieuwsgierig geworden?

Lees het hele onderzoek van Josje hier: Urban language of belonging

De publicatie van de BNA is te bestellen via de website:  www.bna.nl/producten/het-stadsranden-lab

  • Josje Staal
  • maart 2021