leesAfstudeeronderzoek Josje in publicatie BNA

Op deze afbeelding zie je een voorbeeld van een bouwblok. Deze staat in de publicatie van de BNAHet afstudeeronderzoek van collega Josje Staal heeft een mooie plek gekregen in de publicatie Het Stadsranden-lab – nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad. Deze uitgave van BNA en ARCAM bundelt de resultaten van diverse ontwerpstudies naar nieuwe typologieën in de stadsranden van Amsterdam.

In haar afstudeeronderzoek The Urban Language of Belonging onderzocht Josje hoe de stadsranden van diverse (inter)nationale regio’s kunnen helpen bij het creëren van een thuisgevoel. Door de globalisering worden steden steeds gemengder. Hoe zorgen we ervoor dat al deze verschillende nationaliteiten zich thuis voelen in de stadsranden van Nederland?

Een thuis voor iedereen jong, oud, Nederlander of immigrant hoe doe je dat? Hoe kun je ontwerpen met een begrip dat gekleurd wordt door persoonlijke behoeften en emoties. Josje focust zich in haar onderzoek op de ruimtelijke aspecten die bijdrage aan het thuisgevoel. Ze gaat door middel van een digitale wereldreis op zoek naar overeenkomsten en verschillen in de gebouwde omgeving van uiteenlopende regio’s in de wereld.

Nieuwsgierig geworden?

Lees het hele onderzoek van Josje hier: Urban language of belonging

De publicatie van de BNA is te bestellen via de website:  www.bna.nl/producten/het-stadsranden-lab

  • Josje Staal
  • maart 2021

Throwback ThursdayRiekerhaven: een tijdelijke plek voor statushouders en starters

Foto na de oplevering van Startblok Riekerhaven met bewoners die aan het eten en voetballen zijn. Eenzelfde complex komt in Elzenhage.In Amsterdam Nieuw-West staat een bijzonder woonproject. Een tijdelijke plek waar statushouders en Nederlandse jongeren samenleven en waar eigen inbreng voorop staat. Waar iedereen, ongeacht afkomst, een goede start kan maken in Amsterdam. En waar wij samen met woonstichting De Key, de gemeente Amsterdam en stadsdeel Nieuw-West in 2015-2016 met veel plezier aan hebben gewerkt. Die plek, dat is Riekerhaven.

Riekerhaven was het eerste Startblok dat werd gebouwd in Amsterdam en daarmee ook een test-case. Aan ons werd gevraagd om een stedenbouwkundig plan en een inrichtingsplan openbare ruimte te maken. Met hergebruikte containers uit de Amsterdamse Houthavens ontwierpen wij een plattegrond met 550 woningen en twee ruime binnentuinen. Ook in de buitenruimte was hergebruik een thema. Zo is de zitgelegenheid gemaakt met funderingsbalken uit de Houthavens en zijn ook de lichtmasten gerecycled.

De bewoners van Startblok Riekerhaven krijgen de ruimte om hun woonomgeving zelf te beheren. Zowel op sociaal als algemeen vlak. Bij sociaal beheer kan je denken aan het organiseren van activiteiten die de gemeenschap versterken. Maar ook dat het complex een schone, fijne en veilige woonomgeving is en blijft. Algemeen beheer gaat over de dagelijkse gang van zaken. Bijvoorbeeld de werving en selectie van nieuwe huurders en het bijhouden van de e-mail en social media.  Alle beheerders worden opgeleid en begeleid door De Key.

Wij hebben veel geleerd van dit project. Zo werden de grote, gemeenschappelijke ruimtes niet gebruikt zoals bedacht. En de bewoners legden eerder contacten in hun eigen gang dan daarbuiten. Al deze leermomenten namen wij met ons mee naar Startblok Elzenhagen waar we ons social design aanscherpten. Maar dat is voor een andere keer.

Wil je meer weten over Startblok Riekerhaven? Kijk dan op onze projectpagina of op de website van het Startblok zelf.

 

  • Veerle Simons
  • februari 2021

nieuwsNieuwe collega Jasper Benus stelt zich voor

Portret van Jasper BenusWij hebben een nieuwe collega bij MUST! Jasper Benus werkt sinds medio februari bij ons als stagiair. Hieronder stelt hij zich voor.


Gegroet! Ik ben Jasper Benus en loop dit half jaar stage bij Must Stedebouw. Ik woon op dit moment in Amsterdam, maar kom uit Stadskanaal (Oost-Groningen). Ik volg de opleiding Built Environment aan de Hanzehogeschool Groningen met als major Ruimtelijke Ontwikkeling.

Ik zou mezelf beschrijven als een vrolijk, leergierig en creatief iemand. Ik ben gefascineerd door de openbare ruimte en stedelijke omgeving en wil hier veel over leren. Bij Must wil ik dan ook mijn skills op het gebied van ontwerpen en digitaal tekenen verbeteren. Daarnaast denk ik dat ik heel veel ervaring kan opdoen en mijn kennis kan verbreden.    


Welkom Jasper! Leuk dat je er bent.

  • Veerle Simons
  • februari 2021

nieuwsBekijk onze Omgevingsvisie Lelystad

Deze kaart in de Omgevingsvisie heeft een gekanteld perspectief. We kijken over Lelystad heen, naar het IJsselmeer. Vorig jaar werkten wij samen met gemeente Lelystad aan de Omgevingsvisie Lelystad. We schreven de teksten, tekenden de bijbehorende (kaart)beelden en begeleidden interne en externe brainstorms. Het resultaat is een heldere en aansprekende Omgevingsvisie die het ontwikkelingsperspectief van Lelystad voor de komende 10 uitstippelt met een doorkijk naar 2040.

De concept Omgevingsvisie lag eind 2020 ter inzage. De verwachting is dat hij medio 2021 definitief vastgesteld wordt.

Nieuwsgierig? Je kan de concept Omgevingsvisie hier bekijken: Ontwerp-Omgevingsvisie Lelystad.


Gerelateerde berichten
Nieuw project: Omgevingsvisie Lelystad

  • Roelof Koudenburg
  • februari 2021

nieuwsMUST Amsterdam verbreedt en verdiept met vier nieuwe directieleden

De foto laat het nieuwe directieteam zien. Met Sebastian van Berkel, Hein Coumou, Freek van Riet en Veerle Simons als nieuwe directieleden. MUST verbreedt en verdiept met de aanstelling van vier nieuwe directieleden. Per 1 januari 2021 voegen Sebastian van Berkel, Hein Coumou, Freek van Riet en Veerle Simons zich bij de directie, die al bestaat uit Wouter Veldhuis en Pieter Jannink. De nieuwe directieleden werken al bij MUST en zullen ook hun huidige werkzaamheden voortzetten.

De nieuwe directieleden zorgen voor verjonging in de directie. Zij hebben ieder eigen kennis en ervaring die de breedte en specialismen van MUST versterken. Sebastian van Berkel is stedenbouwkundige. Hij heeft veel ervaring met regionale, strategische projecten en slaat stevige bruggen tussen politiek, beleid en ontwerp. Hein Coumou is stedenbouwkundige. Hij is altijd gericht op het signaleren van ruimtelijke kansen voor een mooiere en robuustere stad. Hij heeft veel ervaring met complexe stedelijke projecten waarin hij belangen samenbrengt. Freek van Riet is stedenbouwkundige en landschapsontwerper en beweegt zich op het grensvlak tussen stad en landschap. Hij heeft als missie om stad, natuur en klimaat onlosmakelijk met elkaar te verbinden. Veerle Simons is erfgoedspecialiste. Zij koppelt cultureel erfgoed aan ruimtelijke ontwikkelingen. Haar uitgangspunt is dat ontwerpen en plannen beter worden als je de historische en sociale context daarin meeneemt.

Samen met Wouter Veldhuis en Pieter Jannink, het team en de directie van MUST Köln gaan zij aan de slag met robuuste plannen voor een vitale en rechtvaardige leefomgeving. Met een precieze blik en een persoonlijke benadering.

Download het persbericht hier in pdf: MUST verbreedt en verdiept met vier nieuwe directieleden

  • Veerle Simons
  • februari 2021