Throwback ThursdayHet andere Brussel

Panorama van de stad Brussel In 2001 hadden wij een tijdelijk kantoor in Brussel. De ruimte deelden we met twee andere bureaus: O2 consult en Urban Unlimited. Hier deden we onderzoek naar de plek die ruimtelijke ordening en stedenbouw innemen in de stad. Onze resultaten presenteerden wij op locatie aan 50 genodigden. In twee lezingen en een stadssafari.

Kaart van de stad BrusselBrussel heeft een hoge dichtheid aan bestuurslagen en krachtige marktpartijen. In de lezing government – governance gingen we daarom in op het belang van tussenorganisaties. Deze kunnen dienen als bindmiddel tussen de spelers in de ruimtelijke ordening enerzijds en de sterk geïndividualiseerde burgers anderzijds.

Het verhaal transcity liet zien dat Brussel met name bevolkt wordt door mensen die de stad als tijdelijke verblijfplaats gebruiken. Zoals forensen, toeristen en EU medewerkers. De mobiliteit en tijdelijkheid van deze groepen is daardoor een belangrijk gegeven bij het bepalen stedenbouwkundige opgaven voor de stad.

Tijdens de stadssafari bezochten we de rafelranden van Brussel die zich ontwikkelen buiten de formele stadsplanning om. Hier komt creativiteit vaak het best tot ontwikkeling. Het andere Brussel, wij konden het u tonen!

  • Veerle Simons
  • januari 2020

lezenElzenhagen in Het Parool

Het Parool schreef een mooi artikel over Elzenhagen, met een prachtig compliment voor ons.

Dat het Startblok is doorgedrongen tot de laatste tien van de Zuiderkerkprijs, de belangrijkste Amsterdamse architectuurprijs voor woningbouwprojecten, komt bijvoorbeeld door hoe de architecten (Must en RoosRos) met het begrip tijdelijk zijn omgesprongen. De geperforeerde aluminium wanden, met een kek streeppatroon, kunnen worden gedemonteerd, en dat geldt ook voor de units en de stalen noodtrappen op de hoeken van de blokken. Daarmee gaat het Startblok verder dan de containers waarmee de corporaties doorgaans uitrukken’

Lees het hele artikel via deze link: Springplank naar Nederland

  • Anne Nieuwenhuys
  • januari 2020

Throwback ThursdayHet MUST-plan voor Europan 6

kaart van het plangebied in Zweden, voor Europan 6. Als je ons volgt, kan het je niet zijn ontgaan. Onze Duitse collega Marc Rieser heeft de eerste prijs gewonnen bij de Europan 15! Maar MUST heeft eerder meegedaan aan Europan 6. In 2001 maakten wij een ontwerp voor Karlskrona in Zweden. Een stad verdeeld over vijftien eilanden en sinds eeuwen de thuisbasis van de marine.

Het centrale thema van Europan 6 was ‘In Between’. Oftewel, hoe gebieden die gelegen zijn tussen oude stadscentra en periferie een nieuwe betekenis kunnen krijgen. Voor Karlskrona was het plangebied de Handelshamn kade. Een gebied, gelegen aan de rand van het historische centrum op het hoofdeiland Trösso.

Naast de marine is er de laatste decennia een nieuwe macht opgekomen in de archipel: de IT-sector. Deze sector brengt een nieuwe groep bewoners met zich mee. Zij zien de archipel als een wereld met mooie woongebieden en fantastische plekken om te recreëren. De Handelshamn is hierin een schakel. Een schakel tussen de stad en de archipel.

Op de Handelshamn spelen twee ruimtelijke problemen; het grid van het eiland en de enorme maat van de ruimte op de kade. In ons ontwerp zijn beide problemen opgelost. Horizontaal worden de bebouwingslijnen van het grid doorgetrokken. Verticaal worden de bouwblokken omhoog gehaald. Daardoor heb je open zicht op het water en ontstaat een open ruimte tussen maaiveld en bebouwing. Deze ruimte kan gebruikt worden voor parkeren en publieke activiteiten.

Tekening van een bouwblok dat omhoog gehaald is, zodat er ruimte onder het bouwblok beschikbaar komt. Voor Europan 6.

In het water van Handelshamn ontwierpen wij een mobiele waterstad. De drijvende huizen hebben een aanlegsteiger en intercom op de kade. In de zomer zijn de huizen van deze mobiele waterstad verspreid over het water voor de kade. In de winter, als het water bevriest, worden de huizen teruggetrokken in de jachthaven. De steigers vormen dan de straten van de stad.

Tekening van onze mobiele waterstad, voor Europan 6.

  • Wouter Veldhuis
  • december 2019

kijkenHoe groot is Amsterdam?

Stad-Forum denkt na over de toekomst van Groot-Amsterdam. Maar hoe groot is Amsterdam eigenlijk? Een spoedcursus in 3 minuten!

– klik op de afbeelding hieronder om de animatie te bekijken- 

Afbeelding van de animatie over Groot-Amsterdam

 

 

  • Wouter Veldhuis
  • december 2019

kijkenImpressie Internationales Bauforum 2019

In augustus waren Jan (MUST Keulen) en Wouter in Hamburg voor de Internationales Bauforum 2019. Hier werkten zij, samen met andere ontwerpers en creatieven, aan nieuwe ontwerpen voor de stad.

Bekijk het filmpje hieronder voor een mooie samenvatting van het Bauforum.

  • Veerle Simons
  • december 2019