Must

nieuwsRapport ‘Werken aan een Nieuw Amsterdam’ gepresenteerd

 

Voorkant rapport Werken aan een Nieuw Amsterdam, ism ORAMDe afgelopen maanden werkten wij samen met ORAM hard aan het rapport Werken aan een Nieuw Amsterdam. Voor het rapport onderzochten wij hoe wonen en werken in de Amsterdamse regio kan samengaan.

Woensdag 17 april reikte ORAM het rapport uit aan de Amsterdamse Wethouder Ruimtelijke ontwikkeling en Duurzaamheid, Marieke van Doorninck. Wij zijn ontzettend trots op het eindresultaat!

Het rapport kan je nalezen via: Werken aan een Nieuw Amsterdam.

  • Sebastian van Berkel
  • april 2019

luisterenHet spoor terug. Wouter over de A1.

Wouter was afgelopen weekend te horen in het programma Het Spoor Terug van OVT. Daarin sprak hij over de A1, de snelweg die door de Veluwe, over de IJssel naar de grens met Duitsland gaat. Die snelweg is misschien wel de mooiste van Nederland, maar gaat binnenkort op de schop.

De A1, met zijn zijn brede middenberm en het mooiste wat Nederland aan landschap te bieden heeft, werd aangelegd om ons patriottisme aan te wakkeren. Want wie langs de Veluwe en andere landschappen raasde, zou vanzelf een goede vaderlander worden; dromend van brede rivieren door traag oneindig landschap en de handen vast aan het stuur.

Maar de A1 gaat op de schop. En daarmee verdwijnt ook de mooie brede middenberm. Ervoor in de plaats komt een verbrede snelweg en ijzeren poorten met verkeersbegeleiding. Wat is er straks nog over van die natuur-patriottistische educatie? Mathijs Deen maakte een documentaire voor het radioprogramma Het Spoor Terug.

Wouter sprak al eens eerder over de A1 met Matijs Deen. Zie daarvoor het blogitem De mooiste snelwegafslag ter wereld.

  • Veerle Simons
  • april 2019

Tweets

in het nieuwsVolgende fase verbreding A27!

Soms is ons werk vooral copy writing. En dat kunnen we best goed. Voor het Routeontwerp A27 bedachten we in 2005-2006 dat de toekomstige weg “te gast in het landschap” zou moeten zijn. En nu 13 jaar later is dit de kernboodschap in de voorlichtingsfilm van Rijkswaterstaat over de verbreding van de A27 tussen de Knooppunt Houten en Hooipolder.

Nu het Tracébesluit is genomen gaat dit project een spannende volgende fase in; de aanbesteding. Als voorzitter van het Q-team werkt Wouter op dit moment hard mee aan het formuleren van de criteria voor het versterken van de Ruimtelijke Kwaliteit op de weg en in de omgeving. Het ontwerp voor drie nieuwe markante bruggen, over de Lek, de Merwede en de Bergsche Maas vormen de letterlijke hoogtepunten. Maar ook de doorsnijding van Fort Altena, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is een spannende opgave.

  • Wouter Veldhuis
  • april 2019

agendaZiega in Pakhuis de Zwijger tijdens Architecture Now

Onze collega Ziega van den Berk staat binnenkort in Pakhuis de Zwijger. Tijdens de bijeenkomst Architecture Now vertelt ze over haar afstudeeronderzoek waar ze op dit moment hard aan werkt. Zet woensdag 10 april, 20.00u in de agenda. Deelname is gratis, wel graag even aanmelden.

Architecture Now gaat in op de uitdagingen waar een nieuwe generatie architecten en ontwerpers voor staat. Hoe krijgen ze de juiste tools mee om hiermee aan de slag te gaan? En hoe kijken ze zelf naar de architectuurpraktijk anno 2019?

Naast Ziega, die spreekt vanuit de Amsterdamse Academie van Bouwkunst, zijn er sprekers vanuit Powerhouse Company, AKV|St. Joost en de Independent School for the City.

Meer informatie over de bijeenkomst vind je op de website van Pakhuis de Zwijger.

  • Veerle Simons
  • maart 2019