Throwback ThursdayCentrumplan Drunen

Voorblad van het boekje 'centrumplan Drunen' Drunen, een dorp in Noord-Brabant. Bekend van het vroegere Land van Ooit, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en bedrijven als scheepsschroevenfabriek Lips (nu Wärtsilä) en aluminiumfabriek Alcoa (nu Sapa). Onderdeel van de regio die bekend staat als de Langstraat en voorheen groot was door de schoen- en leerindustrie. Voor deze plek maakte MUST in 2001 een plan voor de herstructurering van het centrum.

Drunen is van een oorsprong een dorp met lintbebouwing. Met name de langgerekte lintstructuur van de Grotestraat is kenmerkend. In 2001 besloot de gemeente dat het centrum een kwaliteitsimpuls nodig had. Must werd gevraagd om om het ontwerp te maken voor de locatie ten noorden van het Raadhuisplein, tot aan de Schoolstraat.

Twee modellen

Wij maakten twee modellen met twee verschillende uitgangspunten. Het eerste model ging uit van de vestiging van een supermarkt op het Raadhuisplein / Schoolstraat. De supermarkt is opgenomen in een groot centrumblok waar tevens ruimte is voor horeca, dienstverleningen en kleinschalige winkelruimte. Bovenop de winkels bevinden zich twee verdiepingen woningen terwijl onder het centrumblok een parkeergarage voor de bewoners is opgenomen. Aan de noordzijde van het centrumblok creëert het nieuwe Schoolplein voldoende parkeerruimte voor de supermarkt.

Tekening van het eerste model voor centrumplan Drunen

Het tweede model gaat juist uit van een kleinschalig centrumblok aan het Raadhuisplein, zonder supermarkt. De nadruk ligt meer op wonen, horeca en kleinschalige winkels. Bovenop de winkels bevinden zich in twee lagen wonen. Zonder de supermarkt zijn er minder parkeerplekken nodig. De bewoners kunnen parkeren in het binnengebied.Tekening van het tweede model voor het centrumplan Drunen

Zoals dat soms gaat met opdrachten, is uiteindelijk geen van de twee modellen uitgevoerd. Jammer. Ben je benieuwd hoe het centrum van Drunen er dan wel uitziet? Google Streetview biedt uitkomst. Of ga na de coronacrisis fysiek kijken. Wij zijn heel benieuwd wat je ervan vindt.

Benieuwd naar onze andere projecten op het gebied van stedelijke transformatie? Kijk dan hier:  https://www.must.nl/werkveld/stedelijke-transformatie/

 

 

  • Veerle Simons
  • maart 2020

luisterenDick en Rietje in Groot-Amsterdam

Ken jij Dick en Rietje al? Beiden zijn geboren en getogen in de binnenstad van Amsterdam. Maar hoe Amsterdams ze ook zijn, de binnenstad speelt nog maar een bescheiden rol in hun leven. De plekken die voor hen belangrijk strekken zich uit tot ver buiten de A10; Krommenie, Muidenberg, Purmerend, Waterland. Groot-Amsterdam dus.

Fotograaf Rufus de Vries volgde het stel en maakten foto’s van deze belangrijke plekken in hun leven. Maar ook van de mensen met wie zij deze plekken delen. Hun kleindochter Shanou bijvoorbeeld, maar ook buren Frank en Ria  en kapster Dee die zij nog kennen uit de Jordaan. Dit alles om het leven in Groot-Amsterdam in beeld te brengen.

Van Dick en Rietje verscheen een boek, maar nu is er ook een videopodcast. Hierin gaat Rufus langs bij de hoofdpersonen om hen de foto’s te laten zien die hij heeft gemaakt. Bekijk de videopostcast door op de afbeelding hieronder te klikken.

Foto van Dick en Rietje voor hun huis

De reportage van Dick en Rietje is onderdeel van het project Groot-Amsterdam van Stad-Forum én van het grotere project Regiobanden van Rufus de Vries.

 

  • Veerle Simons
  • maart 2020

internshipMy six months as a Mustie

©MUST | Foto van Vera GötzeAs part of my Master’s programme Spatial Planning at Wageningen University, I had the chance to follow a 6 months internship at MUST. I had applied because I liked the broad range of projects they work on as well as their beautifully crafted maps. Also the faces on the website looked pretty friendly. It seemed like an office where I could finally combine the research skills from my education with my design skills, which I couldn’t use much at university.

In the beginning, I was only drawing. From adding small ducklings and jumping puppies to the illustrations, to creating a hyper positive future vision for The Hague. With time, as my Dutch got better, I started to move from “only” executing tasks to joining the discussions where people decide which tasks need to be done and how. I suddenly became part of the team, which was great and more challenging. We would, for example, spend weeks on getting a model to show us a rough estimate of how many houses you could build in biking distance from the public transport nods of the Province of Utrecht, while keeping the model consistent and easy to understand for all stakeholders.

In the end, I really enjoyed the mix of tasks. Some days, I would spend behind my computer, tinkering on some graphics and nodding my head to the office beat. On other days, we would go out to discuss how to sustainably use the country’s scarce public goods, where I would come home tired, my head boiling with all the Dutch it had tried to process during the day. Some days, we would all go out and dance to celebrate that a colleague had once again managed to find some temporary home in Amsterdam. And some days, the office lunch would turn into fiery debates about climate change, about the loss of biodiversity, about the unfairness of the world and about sticking to one’s principles.

And this is how, some day, I had to clean up my desk and make place for a new Mustie.

  • Veerle Simons
  • maart 2020

nieuwsNieuwe collega!

We hebben een nieuwe collega! Joost werkt sinds maart 2020 bij ons als stagiair. Hij studeerde architectuur aan de Universiteit Gent, met als specialisatie stadsontwerp. Zijn stage bij MUST is onderdeel van zijn werkervaringstraject voor de Orde van Architecten. Wij zijn heel blij met zijn inbreng. Welkom Joost!

  • Sebastian van Berkel
  • maart 2020

Bodemcafé

Bodematlas in de maak voor provincie Overijssel. Bodemcafé, werksessie 2. Mooi om te zien dat er zo veel belangstelling en energie is omtrent de bodem in Twente

  • Ziega van den Berk
  • maart 2020