Throwback ThursdayRiekerhaven: een tijdelijke plek voor statushouders en starters

Foto na de oplevering van Startblok Riekerhaven met bewoners die aan het eten en voetballen zijn. Eenzelfde complex komt in Elzenhage.In Amsterdam Nieuw-West staat een bijzonder woonproject. Een tijdelijke plek waar statushouders en Nederlandse jongeren samenleven en waar eigen inbreng voorop staat. Waar iedereen, ongeacht afkomst, een goede start kan maken in Amsterdam. En waar wij samen met woonstichting De Key, de gemeente Amsterdam en stadsdeel Nieuw-West in 2015-2016 met veel plezier aan hebben gewerkt. Die plek, dat is Riekerhaven.

Riekerhaven was het eerste Startblok dat werd gebouwd in Amsterdam en daarmee ook een test-case. Aan ons werd gevraagd om een stedenbouwkundig plan en een inrichtingsplan openbare ruimte te maken. Met hergebruikte containers uit de Amsterdamse Houthavens ontwierpen wij een plattegrond met 550 woningen en twee ruime binnentuinen. Ook in de buitenruimte was hergebruik een thema. Zo is de zitgelegenheid gemaakt met funderingsbalken uit de Houthavens en zijn ook de lichtmasten gerecycled.

De bewoners van Startblok Riekerhaven krijgen de ruimte om hun woonomgeving zelf te beheren. Zowel op sociaal als algemeen vlak. Bij sociaal beheer kan je denken aan het organiseren van activiteiten die de gemeenschap versterken. Maar ook dat het complex een schone, fijne en veilige woonomgeving is en blijft. Algemeen beheer gaat over de dagelijkse gang van zaken. Bijvoorbeeld de werving en selectie van nieuwe huurders en het bijhouden van de e-mail en social media.  Alle beheerders worden opgeleid en begeleid door De Key.

Wij hebben veel geleerd van dit project. Zo werden de grote, gemeenschappelijke ruimtes niet gebruikt zoals bedacht. En de bewoners legden eerder contacten in hun eigen gang dan daarbuiten. Al deze leermomenten namen wij met ons mee naar Startblok Elzenhagen waar we ons social design aanscherpten. Maar dat is voor een andere keer.

Wil je meer weten over Startblok Riekerhaven? Kijk dan op onze projectpagina of op de website van het Startblok zelf.

 

  • Veerle Simons
  • februari 2021