nieuwsOp excursie naar MUST Keulen

MUST heeft ook een kantoor in Keulen. Met even mooie projecten en even leuke Musties. Tijd om eens langs te gaan om te horen waar zij mee bezig zijn en de collega’s beter te leren kennen.

Hambach

Een van de meest bijzondere opdrachten van MUST Keulen is het opstellen van een ruimtelijke strategie voor het gebied rondom de bruinkoolsteenmijn Hambach. Dit was dan ook de start van onze excursie. Na een korte introductie reden we naar het verlaten dorpje Manheim. De inwoners zijn uitgekocht en verdwenen in afwachting van de komende afgraving. Een desolate en verwarrende plek, waar de deur van de kerk is dichtgetimmerd terwijl het interieur doet vermoeden dat er gisteren nog een dienst heeft plaatsgevonden.

Het verlaten dorp Manheim

Vanaf het uitzichtpunt Terra Nova heb je een fenomenaal uitzicht over de uitgestrekte mijn. Zover je kan kijken, zie je de mijn met daarin grote machines die klein lijken maar in werkelijkheid groter zijn dan een flatgebouw. Hier hadden we lunch en spraken we over de reikwijdte en impact van de mijn. En leerden we de Keulse collega’s beter kennen.

De mijn bij Hambach

Garzweiler

Daarna was wat mij betreft het hoogtepunt (of dieptepunt) van onze excursie. Een rondleiding door het bruinkoolwinningsgebied Garzweiler. Met een heuse bus en een eigen tourguide daalden we af in de mijn. Zo kregen we een beter beeld van de proporties en de techniek achter de mijn. Interessant was vooral dat de mijn aan één kant afgegraven wordt. Het zand wat daarbij vrij komt, wordt meteen teruggestort aan de andere kant van de mijn. Die kant kan dan inklinken, zodat er t.z.t. nieuwe natuur op ontwikkeld kan worden. We reden door een stuk bos en akkerbouwland wat zich al bevindt op een teruggestort gebied.

De mijn bij Garzweiler

Keulen

We lieten de mijnen achter ons en reden naar Keulen. Hier kregen we een rondleiding langs verdichte binnenhoven en bezochten we het kantoor van onze Keulse collega’s (jaloers op het terras!!). Grappig om te merken dat het kantoor 300 kilometer verderop staat, maar eigenlijk dezelfde sfeer uitstraalt als ons Amsterdamse kantoor.

Het terras van onze Keulse collega's

Tijdens het gezamenlijk etentje in een oude brandweerkazerne, praatten we na over de dag. En we maakten plannen voor de rest van de avond. De Keulse Musties namen ons mee op een kiosk-tour, die eindigde in een kroegentocht. Een mooi einde van een gezellige dag.

Kiosk-tour in Keulen

Het was ontzettend leuk om onze collega’s in Keulen beter te leren kennen. Hopelijk komen ze binnenkort naar Amsterdam zodat wij hen kunnen laten zien waar wij mee bezig zijn. En zodat weer weer samen biertjes kunnen drinken!

 

 

 

  • Veerle Simons
  • juli 2019