DuitslandHambach: nieuwe toekomst voor bruinkoolgebied

Foto van de bruinkoolmijn in HambachEnergiewinning is al meer dan honderd jaar een van de dragende economische sectoren in Nordrhein Westfalen. Het heeft de landschappen en steden hier sterk gevormd. De grote bruinkoolmijnen in Hambach, Garzweiler en Inde zijn zelfs vanuit de ruimte als grote gaten in het landschap zichtbaar.

De Duitse Kolencommissie heeft nu voor de huidige bruinkoolgebieden een nieuwe fase ingeleid. Zij adviseert de bruinkoolindustrie tot 2038 gefaseerd af te bouwen. Dit advies is door de regering overgenomen.

De economische en ruimtelijke gevolgen voor de bruinkoolgebieden in Nordrhein Westfalen zijn gigantisch. 60.000 banen gaan verloren, vele gemeenten zien het economisch draagvlak onder hun dorpen en steden wegvallen.

Dit betekent dat de huidige bruinkoolregio’s per direct een strategie nodig hebben voor hun toekomst. Hoe kunnen de gapende wonden van de bruinkoolwinningen in nieuwe, attractieve of productieve landschappen worden getransformeerd? Wat is de nieuwe economische onderlegger voor de dorpen en steden in het gebied? Kan bijvoorbeeld de geavanceerde kennis op het gebied van energiewinning ingezet worden om zich tot koploperregio op het gebied van regeneratieve energieën te ontwikkelen? En welke ruimtelijke strategie hoort bij het nieuwe toekomstperspectief?

MUST heeft samen met bgmr landschaftsarchitekten, de verkeerskundigen van Planersocietät, en de moderatoren van Stein Stadt und Regionalplanung en plan-lokal de opdracht gekregen een ruimtelijke strategie voor het bruinkoolgebied rondom Hambach te vervaardigen. Hambach, het symbool voor een nieuwe fase in de Duitse Energiewende. De heftige protesten van afgelopen jaar voor het behoud van het Hambacher Forst hebben in sterke mate bijgedragen aan een versnelde stop van de bruinkoolwinning.

Wij gaan nu in een intensief proces samen met alle relevante actoren gestalte geven aan de nieuwe toekomst van deze regio. Een unieke opdracht waar wij trots op zijn en met veel plezier mee aan de slag gaan!

Foto van de bruinkoolmijn in Hambach

  • Robert Broesi
  • februari 2019