Throwback ThursdayDe Stromende Stad: ruimte voor water in de stad

Photoshop van mensen langs nieuw water in de stad. De Stromende Stad. Onze studie De Stromende Stad (2007) onderzoekt de relatie tussen steden en de groeiende ruimte die rivieren nodig hebben. De verwachting is immers dat op lange termijn langs de grote rivieren nog meer ruimte voor water nodig is. Bij het zoeken naar oplossingen worden bebouwde gebieden over het algemeen ontzien. Maar is deze insteek houdbaar? En ontstaan er juist niet interessantere oplossingen wanneer we de confrontatie opzoeken tussen het wassende water en de stad?

In de studie onderzochten wij twee cases: Maastricht en De Noord. Voor beiden steden geldt dat daar tot dan toe een ‘stad ontwijkende’ strategie werd gehanteerd om de wateropgave op te lossen. In Maastricht vormde de toekomstige wateropgave de motor voor ons onderzoek. In het gebied rondom De Noord namen we juist de stedelijke problematiek als vertrekpunt.

Uit onze studie kwam naar voren dat de combinatie van wateropgaven en stedelijke transformatie juist een kansrijke benadering is die meer ruimte voor water kan opleveren. Het eindproduct van het ontwerpend onderzoek is de publicatie De Stromende Stad die je hier kan nalezen:

 

Wij doen meer onderzoek naar water. Interesse? Een mooie selectie vind je hier: www.must.nl/werkveld/stad-en-water/.

  • Veerle Simons
  • juli 2019