nieuwsMUST Keulen op bezoek in Amsterdam!

Foto in café Tabac met onze collega's van MUST Keulen

Als wij denken aan onze MUST-collega’s in Duitsland, dan denken wij sinds onze excursie naar Keulen vooral aan die enorme mijn bij Hambach en het fantastische terras dat zij hebben bij hun kantoor. Tijd om hen ook eens te laten zien waar wij mee bezig zijn hier in Amsterdam.

Afgelopen maand zaten we daarom met zijn allen in de keuken van ons kantoor. We hadden een strak tijdschema; iedereen kreeg 10 minuten om een project te presenteren. Bij de eerste presentatie bleek al dat dat een iets te ambitieuze planning was. Ons Groenplan voor de Zuidas riep veel vragen op. Maar niet alleen vragen. Er bleken ook veel overeenkomsten te zijn met een aantal projecten waar MUST Keulen aan werkt. Het symposium in Baltimore en het bijbehorende verhaal over de rechtvaardige stad, is sowieso een onderwerp dat veel discussie oplevert. Dat was hier niet anders. En het toekomstbeeld voor Düsseldorf waar MUST Keulen aan werkt, sloot daar eigenlijk mooi op aan. Oftewel; bij de volgende excursie kunnen we wel een hele dag uittrekken voor de presentaties. Je blijkt toch altijd meer van elkaar te kunnen leren dan je van tevoren denkt. En meer overeenkomsten te hebben.

Fietsen door Amsterdam Noord

De volgende ochtend stond een mix van Duitse en Nederlandse Musties bij Amsterdam CS. Sommigen met wat kleine oogjes, anderen zonder handschoenen (koud!), de echte fanatiekelingen zelfs op hun vrije dag. Er werden OV-fietsen gehuurd en onze fietstocht kon beginnen. We gingen, met een klein omweg, op weg naar Amsterdam Noord. Hier zouden we een aantal oude en nieuwere projecten van MUST bekijken en tegelijkertijd de snelle ontwikkeling van het stadsdeel bespreken. We fietsten via het nieuwe Gerechtshof, richting de Silodam en daarna naar de Houthavens om de nieuw aangeplempte eilanden te bekijken. Daarna namen we het pontje naar de NDSM-werf. Een mooi moment om de meningen over het pontgebouw te peilen. Die bleken verdeeld.

Op de NDSM-werf bekeken we het Kraanspoor en de grote scheepsloods. Inmiddels waren een aantal Musties zó koud geworden dat we eerst moesten opwarmen in een café voordat we verder konden. Het was ook echt koud. Vooral de mensen zonder handschoenen hadden het zwaar. Na de opwarm-stop fietsten we via allerlei omwegen in de richting van het nieuwe huis van Sebas. We bekeken onder andere de Ceuvel, de duurzame drijvende woonwijk Schoonschip en verschillende zelfbouwprojecten met mooie (en iets minder mooie) huizen.

Startblok Elzenhagen

Startblok Elzenhagen is het tweede Startblok dat we ontwierpen. Een tijdelijke plek waar statushouders en studenten samen leven en een netwerk vormen. De meesten van ons waren er nog nooit geweest. Een mooi moment om eens te kijken en te horen wat de bewoners er zelf eigenlijk van vinden. Na een uitgebreide presentatie van Vera, bewoner van Elzenhagen en Wouter, die wat meer vertelde over ons ontwerp, mochten we nog binnenkijken bij de woning van Ties. Hij woont sinds een aantal maanden op het complex en schrijft hier ook over. Hij vertelde wat hij fijn vindt aan het Startblok (terras, eigen douche en toilet, gezamenlijke ruimte op de etage) en wat er minder goed gaat (niet iedereen doet even enthousiast mee aan de activiteiten, je mag er maar maximaal vijf jaar blijven).

Goed om te horen en te zien, want deze nieuwe ideeën kunnen we meenemen in het derde Startblok dat we ontwerpen. Op Zeeburg. Of de vraag of een Startblok ook in Duitsland kon werken, waren de meningen van de Keulse collega’s verdeeld. In eerste instantie werd er getwijfeld, omdat er de kamernood over het algemeen minder hoog is dan in Nederland. Maar eigenlijk hadden ze er nog nooit onderzoek naar gedaan. Dus wie weet een mooi gemeenschappelijk toekomstig project?

Het bezoek aan Elzenhagen was ook het einde van de Duitse excursie. De volgende keer gaan wij weer naar Duitsland, want we zijn zeker nog niet uitgepraat!

  • Veerle Simons
  • november 2019