IABRGezonde stad Utrecht

De bevolking van Utrecht is een van de gezondste van Nederland. Binnen de stad zijn de contrasten echter groot. De gemeente werkt hard om deze hardnekkige verschillen weg te werken, maar het krachtenveld waarbinnen zij opereert verandert continue.

In opdracht van de gemeente Utrecht en de IABR hebben MUST, Architecture Workroom Brussels en De Smet Vermeulen architecten, een ontwerpend onderzoek uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek, getiteld ‘Projectatelier Utrecht’, hebben een prominente plek op de IABR gekregen. In een speciaal ontworpen ruimte vertellen wij de verhalen die wij zijn tegen gekomen tijdens onze zoektocht naar de effecten en toekomstige mogelijkheden die ontstaan door de transities in de gezonde stad. Twee cases stonden hierbij centraal: Overvecht en de Merwedekanaalzone.

Op de IABR zijn de uitwerkingen van de twee cases te zien en worden de voorgestelde ontwikkelprincipes voor een Gezond Utrecht toegelicht. Daarnaast speelt een animatie, die ingaat op de veranderingen van het zorgsysteem. Omdat ontmoetingsruimtes steeds meer uit de stad dreigen te verdwijnen, is de expositie te zien in een nagebouwde buurthuiskamer.

  • Veerle Simons
  • april 2016