nieuwsMuseumtramlijn krijgt extra ruimte binnen herontwikkeling

Foto van een oude tram van de MuseumtramlijnGoed nieuws vanuit de Museumtramlijn! Na een jarenlange discussie erkent de gemeente Amsterdam eindelijk het belang van dit mobiel erfgoed. Binnen de herontwikkeling van het Havenstraatterrein krijgt de vereniging circa 1400m2 voor o.a. stalling en werkplaats.

Deze afbeelding laat zien hoe ons stedenbouwkundig plan er op ooghoogte uitziet. Met een cruciale rol voor de Museumtramlijn.

In ons stedenbouwkundig plan had de Museumtramlijn een belangrijke rol.

In 2011-2013 maakte MUST al een stedenbouwkundig plan voor het Havenstraatterrein. De Museumtramlijn en bijbehorende Haarlemmermeerstation waren vanaf het allereerste begin cruciale dragers van ons plan. Het is erg jammer dat er jarenlang zo’n grote druk is geweest op het maximaliseren van de grondopbrengsten, waardoor een waardevolle maar kwetsbare functie zoals het trammuseum aan een zijden draadje hing. Gelukkig dat er nu ook oog is voor publieke en culturele waarden in deze gebiedsontwikkeling.

Wij zijn ontzettend blij voor de Museumtramlijn en alle vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. De planning is dat het geheel, met 500 woningen, bedrijfsruimten en een basisschool, in 2026 wordt opgeleverd.

  • Wouter Veldhuis
  • december 2021