nieuwsAtlas Spoor & Omgeving uitgereikt!

Donderdag 30 juni 2022 vond het symposium STRAKS! Ruimtelijke kwaliteit in de omgeving van spoor en station plaats in de LocHal in Tilburg. Tijdens dit symposium werd op feestelijke wijze de door MUST gemaakte ‘Atlas Spoor & Omgeving’ uitgereikt. Inmiddels is de atlas ook te downloaden & bestellen via deze link: Spooratlas.

Op basis van vier invalshoeken (tijd, ruimte, mens en stad) onderzochten wij samen met Bureau Spoorbouwmeester het verleden, het heden en de toekomst van het spoor in zijn omgeving. Zo heeft de komst van het spoor de beleving van tijd en ruimte blijvend veranderd. En dat doet het nog steeds. Ook internationaal worden steeds meer plekken bereikbaar met de trein. En in Nederland bouwt men volop rondom stations. Stad en station raken steeds meer met elkaar verweven.

Foto van het symposium waarop de Atlas Spoor & Omgeving werd gepresenteerd

Als we kijken naar onszelf dan heeft het spoor de manier waarop wij ons verplaatsen en hoe we dit beleven veranderd. En soms herhaalt het verleden zich. Waar vroeger internationaal reizen een avontuur was, kampte de internationale trein door de opkomst van auto en vliegtuig met teruglopende reizigersaantallen. Tegenwoordig is de internationale (nacht)trein weer mateloos populair en keert het avontuurlijke weer terug in het reizen binnen Europa.

Atlas Spoor & Omgeving is een van de vele atlassen die MUST heeft gemaakt. Nieuwsgierig naar wat we nog meer hebben gedaan? Kijk dan hier.

  • Sebastian van Berkel
  • juli 2022