MUST 20 jaar!2012 – Atlas van de Snelwegomgeving / Kijk op de ruimtelijke kwaliteit van Snelwegen

klein filmpje om het jubileum van MUST te vierenMUST bestaat 20 jaar! En dat vieren wij door iedere week een ‘gouwe ouwe’ onder de aandacht te brengen. Want wat hebben we de afgelopen decennia een hoop mooie projecten mogen doen. In 2009 verscheen de Atlas van de Snelwegomgeving. Wij gaven dit naslagwerk uit in eigen beheer en door een positieve recensie in de Volkskrantbijlage was het binnen drie maanden uitverkocht. In 2012 werkten wij de Atlas verder uit tot de handreiking Kijk op de ruimtelijke kwaliteit van snelwegen. Dit boek is nog steeds te koop. 

Het idee voor de Atlas van de Snelwegomgeving ontstond tijdens het opstellen van de Structuurvisie voor de Snelwegomgeving Zicht op mooi Nederland door het toenmalige Ministerie van VROM. De Atlas was bedoeld voor professionals die werken aan snelwegen. Het bevat ontwerpprincipes, achtergrondinformatie en voorbeelden die gebruikt kunnen worden om de doelstellingen van de structuurvisie voor de snelwegomgeving te realiseren.

Voor de inventarisatie en fotografie zijn wij alle snelwegen afgereden. Wij vonden het resultaat te mooi om er geen boek van te maken. Daarom hebben we het in eigen beheer uitgegeven. Eind november verscheen een uiterst positieve recensie van de Atlas in de Volkskrantbijlage voor decembercadeaus. Dit zorgde ervoor dat de Atlas binnen drie maanden was uitverkocht.

Beeldmateriaal Atlas van de Snelwegomgeving

In 2012 werkten wij voor Rijkswaterstaat aan de handreiking ‘Kijk op de ruimtelijke kwaliteit van snelwegen‘. Het ontsloot zoveel mogelijk kennis over de ruimtelijke kwaliteit van het wegontwerp, de inpassing en inrichting van de weg en de wegomgeving. Het kan gezien worden als een praktische uitwerking van de Atlas. Voor deze handreiking werkte MUST samen met Annemieke Diekman Landschapsarchitecten.

Kijk op de ruimtelijke kwaliteit van snelwegen bestaat uit twee delen. In het eerste deel, visie en ontwerpprincipes, wordt vanuit het perspectief van Rijkswaterstaat de visie op de ruimtelijke kwaliteit van het snelwegnetwerk beschreven. In het tweede deel, A-routes, worden alle 37 snelwegen die door Rijkswaterstaat beheerd worden, gedetailleerd beschreven.

Meer informatie over beide projecten is te vinden op onze website. Voor de Atlas van de Snelwegomgeving kijk je hier en voor Kijk op de ruimtelijke kwaliteit van Snelwegen kijk je hier. Het laatstgenoemde boek is ook nog steeds te bestellen via bol.com.

 

  • Veerle Simons
  • oktober 2017