MUST 20 jaar2008 – Atlas Westelijke Tuinsteden

klein filmpje om het jubileum van MUST te vieren

MUST bestaat 20 jaar! En dat vieren wij door iedere week een ‘gouwe ouwe’ onder de aandacht te brengen. Want wat hebben we de afgelopen decennia een hoop mooie projecten mogen doen. In 2008 lag de Atlas Westelijke Tuinsteden in de winkels. Het eerste boek waarin de ruimtelijke praktijken van bewoners van Amsterdam Nieuw-West in kaart werden gebracht.

In de Atlas wordt de dynamiek van de wijk bijna voelbaar

De Atlas Westelijke Tuinsteden is een samenwerking tussen Ivan Nio, Arnold Reijndorp en Wouter Veldhuis. Het toont het dagelijks gebruik van de stad in kaarten en foto’s. Hoe beleven bewoners Amsterdam-West, hoe oriënteren ze zich, welke voorzieningen gebruikt men en op welk moment van de dag? En hoe drukken verschillende nieuwe groepen hun stempel op de stedelijke ruimte?

Een kaart uit de Atlas Westelijke Tuinsteden

De Atlas toont de verandering in de relatie tussen de stedebouwkundige opzet van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam en de betekenis van de straten, pleinen, parken en hoven in het dagelijkse leven van de bewoners en bezoekers. Het laat in een grote variëteit aan kaarten en foto’s de dynamiek van de wijk zien, van horeca tot winkels, van recreatie tot onderwijs, van alledaagse hofjes tot rituele plekken, overdag en ’s avonds. Het resultaat is relevant voor iedereen die zich bezighoudt met de ruimtelijke en sociale vernieuwing van de naoorlogse stadswijken, met integratie en emancipatie en de ontwikkeling van een nieuwe stadscultuur.

Het boek is nog steeds te koop en te bestellen via bol.com. Inmiddels is er ook een vervolg op het boek gekomen: Nieuw-West: parkstad of stadswijk. Dit boek kan je bestellen via deze link.

  • Veerle Simons
  • oktober 2017