MUST 20 jaar2007 – Wagenwerkplaats Amersfoort

klein filmpje om het jubileum van MUST te vieren

MUST bestaat 20 jaar! En dat vieren wij door iedere week een ‘gouwe ouwe’ onder de aandacht te brengen. Want wat hebben we de afgelopen decennia een hoop mooie projecten mogen doen. In 2007 wachtte 20 hectare achter het station Amersfoort op herbestemming. Dit werd het project ‘Wagenwerkplaats Amersfoort’. 

Direct achter station Amersfoort ligt het voormalige Wagenbedrijf van de NS. Een gebied van 20 hectare vol monumentale gebouwen. NS poort vroeg ons om een masterplan te maken voor de geleidelijke ontwikkeling van het gebied. Het werd een jarenlange samenwerking met omwonenden, gebruikers van het terrein en de gemeente. Met ruimtelijke improvisatie en een gemeenschappelijk gedragen ontwikkelconcept.

Impressie Wagenwerkplaats Amersfoort

Ons concept ging uit van geleidelijke ontwikkeling van binnenuit, gecombineerd met gerichte impulsprojecten. Het had geen strikte tijdhorizon, maar wel een strikte volgorde van ontwikkelen. Allereerst wilden we gerichte en kleinschalige investeringen die het gebied opnieuw tot leven brachten. In de tweede fase zetten wij in op het realiseren van een duurzame ruimtelijke hoofdstructuur. Daarna was het tijd om de monumentale gebouwen te renoveren en geschikt te maken voor culturele bedrijvigheid, theater en voorzieningen voor de jeugd. Dit was echter niet het einde, maar eigenlijk het begin voor vervolgfasen waarin woningbouw en commercieel vastgoed een rol speelden.

Inmiddels is de Wagenwerkplaats een nationale ontmoetingsplek geworden, waar zakelijk en creatief elkaar ontmoeten. Wil je meer weten over dit project, kijk dan op de projectpagina.

  • Veerle Simons
  • september 2017