MUST 20 jaar2005 – Limes Atlas

klein filmpje om het jubileum van MUST te vierenMUST bestaat 20 jaar! En dat vieren wij door iedere week een ‘gouwe ouwe’ onder de aandacht te brengen. Want wat hebben we de afgelopen decennia een hoop mooie projecten mogen doen. In 2005 rolde onze Limes Atlas van de persen, het eerste overzichtswerk in Nederland over deze Europese Romeinse grensverdediging. 

Door het uitblijven van een herdruk, is het nu een waardevol collectors item.  

De Limes Atlas was het eerste overzichtswerk in Nederland dat de kennis over de Limes bundelde, ontsloot en verbeeldde. De kern van de Atlas bestaat uit meerdere kaarten waarop de ontwikkeling van de Limes en Romeinse bouwwerken en nederzettingen in Nederland duidelijk te zien is. Wij hebben in het bijzonder ingezoomd op de gebieden rondom Leiden, Utrecht en Nijmegen.

Limes Atlas - Kaart fortificaties Nederlandse frontlinie

De beeldende kern van de atlas wordt ingeleid door een aantal opstellen. Deze zijn geschreven door Jos Bazelmans, Tom Bloemers en Bernard Colenbrander. De atlas sluit af met tien refentieprojecten die laten zien op welke manier met archeologische vondsten kan worden omgegaan.

Nieuwsgierig geworden? Lees meer over dit project op de projectpagina. En hoewel de Atlas niet meer te bestellen is, kan je hem wel online lezen via google books.

  • Veerle Simons
  • september 2017