MUST 20 jaar2004 – Hybrid Landscapes

klein filmpje om het jubileum van MUST te vieren

MUST bestaat 20 jaar! En dat vieren wij door iedere week een ‘gouwe ouwe’ onder de aandacht te brengen. Want wat hebben we de afgelopen decennia een hoop mooie projecten mogen doen. In 2004 vond in Venetië de 9de Architectuur Biënnale plaats. Wij leverden een bijzondere cartografische bijdrage. Lees meer over ons project Hybrid Landscapes.

‘De impact van deze kaartenreeks was erg groot. Nog steeds worden de kaarten gebruikt voor publicaties.’

Onze kaarten vormden een cartografische analyse van transformerend Nederland. We begonnen in 1860, het jaar dat Nederland voor het eerst volledig in kaart werd gebracht door de Topographische Inrichting Nederland. Het jaartal ligt ook in een periode waarin de geleidelijke maar onstuitbare, en steeds versnellende transformatie van stad en landschap van start gaat.

Tussen iedere kaart van MUST zit een periode van dertig jaar.Het eindpunt van de reeks is 2010, dat inmiddels alweer achter ons ligt. Als je naar de zes kaarten kijkt dan kan je er niet omheen; Nederland is in die 150 jaar bijna onherkenbaar veranderd.

2 kaarten waarop je ziet dat Nederland tussen 1860 en 2010 volledig is veranderd. Deze kaarten komen uit het project Hybrid Landscapes uit 2004De kaarten worden nog veelvuldig gebruikt. Recentelijk nog in het boek ‘Cycling Cities‘, waar werd ingezoomd op de transformatie van de regio Arnhem/Nijmegen tussen 1950 en 2010. Het is mooi om te zien dat de kaartenreeks zijn kracht blijf behouden.

Meer weten over dit project? Kijk dan op de projectpagina.

 

  • Veerle Simons
  • augustus 2017