Veerle Simons: ‘Erfgoed zit in het DNA van MUST’

Portretfoto Veerle Simons

Als directeur bij MUST wil Veerle Simons het erfgoed nóg beter op de kaart zetten, zowel binnen als buiten het bureau. ‘Erfgoed zit in het DNA van MUST, maar wij mogen dat als bureau nadrukkelijker uitdragen.’

Waarom erfgoed?

Het verleden fascineert mij, omdat het altijd actueel is. Zowel op kleine als grote schaal. Onze eigen persoonlijke geschiedenis heeft invloed op de keuzes die we vandaag en in de toekomst maken. En waar wij nu staan met Nederland komt voort uit een lange keten van gebeurtenissen. Geschiedenis verklaart waarom dingen zijn zoals ze zijn. En erfgoed is de fysieke weerspiegeling van deze geschiedenis. Het geeft een inkijkje in die wereld die er niet meer is, maar die nog steeds invloed heeft op onze huidige én toekomstige samenleving. Het onderzoek dat daaraan vastzit vind ik ontzettend interessant.

Wat is je doel?

Erfgoed zit in het DNA van MUST. Zo is onze Limes Atlas uit 2005 inmiddels een collectors item en voor de gemeente Dalfsen ontwierpen we een openbare ruimte die volledig geïnspireerd is op de archeologische vondsten uit de wijk. Maar wij mogen dat als bureau nadrukkelijker uitdragen, zowel intern als extern. Daarnaast vind ik dat onderzoek naar de geschiedenis en waarden van de plek, naar de verhalen over de plek en de gevoelens bij de plek eigenlijk het begin van iedere ontwerpopgave moeten zijn. Het zorgt voor meerwaarde en verbindt mensen met elkaar. Het project gaat meer leven én de ontwerpen worden sterker en betekenisvoller. Erfgoed als uitgangspunt én inspiratiebron bij ruimtelijke plannen; daar maak ik mij sterk voor.

Een van de kaarten uit de Limes Atlas.


Hoe wil je dat binnen MUST bereiken?

Alles draait om communicatie. We mogen duidelijker zijn hoe wij erfgoed verankeren binnen onze projecten en binnen het team. Daarnaast wil ik mijn collega’s nét zo enthousiast krijgen voor geschiedenis en erfgoed als ik zelf ben; door kennis te delen, verhalen te vertellen en samen op zoek te gaan naar de waarden van plekken. Ik heb ontzettend veel zin in deze uitwisseling. We kunnen zoveel van elkaar leren!

Veerle Simons studeerde Geschiedenis en Erfgoedstudies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Op dit moment doet zij de verdiepingsopleiding Erfgoed en Ruimte aan de Hogeschool Utrecht.

  • Freek van Riet
  • april 2021