Throwback ThursdayCentrumplan Drunen

Voorblad van het boekje 'centrumplan Drunen' Drunen, een dorp in Noord-Brabant. Bekend van het vroegere Land van Ooit, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en bedrijven als scheepsschroevenfabriek Lips (nu Wärtsilä) en aluminiumfabriek Alcoa (nu Sapa). Onderdeel van de regio die bekend staat als de Langstraat en voorheen groot was door de schoen- en leerindustrie. Voor deze plek maakte MUST in 2001 een plan voor de herstructurering van het centrum.

Drunen is van een oorsprong een dorp met lintbebouwing. Met name de langgerekte lintstructuur van de Grotestraat is kenmerkend. In 2001 besloot de gemeente dat het centrum een kwaliteitsimpuls nodig had. Must werd gevraagd om om het ontwerp te maken voor de locatie ten noorden van het Raadhuisplein, tot aan de Schoolstraat.

Twee modellen

Wij maakten twee modellen met twee verschillende uitgangspunten. Het eerste model ging uit van de vestiging van een supermarkt op het Raadhuisplein / Schoolstraat. De supermarkt is opgenomen in een groot centrumblok waar tevens ruimte is voor horeca, dienstverleningen en kleinschalige winkelruimte. Bovenop de winkels bevinden zich twee verdiepingen woningen terwijl onder het centrumblok een parkeergarage voor de bewoners is opgenomen. Aan de noordzijde van het centrumblok creëert het nieuwe Schoolplein voldoende parkeerruimte voor de supermarkt.

Tekening van het eerste model voor centrumplan Drunen

Het tweede model gaat juist uit van een kleinschalig centrumblok aan het Raadhuisplein, zonder supermarkt. De nadruk ligt meer op wonen, horeca en kleinschalige winkels. Bovenop de winkels bevinden zich in twee lagen wonen. Zonder de supermarkt zijn er minder parkeerplekken nodig. De bewoners kunnen parkeren in het binnengebied.Tekening van het tweede model voor het centrumplan Drunen

Zoals dat soms gaat met opdrachten, is uiteindelijk geen van de twee modellen uitgevoerd. Jammer. Ben je benieuwd hoe het centrum van Drunen er dan wel uitziet? Google Streetview biedt uitkomst. Of ga na de coronacrisis fysiek kijken. Wij zijn heel benieuwd wat je ervan vindt.

Benieuwd naar onze andere projecten op het gebied van stedelijke transformatie? Kijk dan hier:  https://www.must.nl/werkveld/stedelijke-transformatie/

 

 

  • Veerle Simons
  • maart 2020