De polder Zestienhoven Schiebroek in Rotterdam is een relatief laaggelegen polder waar het hooggelegen boezemwater van de Schie en de Rotte direct aan grenst. Tegelijkertijd bevinden zich in de polder kwetsbare stedelijke functies met een hoge economische en maatschappelijke waarde. Hoe kunnen deze belangen op de meest effectieve wijze worden beschermd tegen de risico’s van een overstroming? Vakspecialisten en ontwerpers onderzochten technische en ruimtelijke strategieën om de overstromingsrisico’s vanuit de Rotte en de Schie in de toekomst te beperken. In opdracht van de Gemeente Rotterdam heeft MUST de workshop begeleid en de resultaten ruimtelijk verbeeld.
Grote belangen én kwetsbaar
De Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta (WSHD), Hoogheemraadschap Delfland en Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard onderzochten in samenwerking met de VU Amsterdam de toekomstige overstromingsrisico’s van regionale keringen. In het kader van dit onderzoek vond op 17 december 2012 de workshop ‘Ontwerp en Strategie Overstromingsrisico’s Zestienhoven-Schiebroek’ plaats. Vakspecialisten en ontwerpers onderzochten technische en ruimtelijke strategieën om de overstromingsrisico’s vanuit de Rotte en de Schie in de toekomst te beperken. In opdracht van de Gemeente Rotterdam heeft MUST de workshop begeleid en de resultaten vastgelegd.
Doel van de workshop was het ontwikkelen van verschillende ruimtelijke strategieën voor meerlaagse waterveiligheid in het casestudiegebied polder Zestienhoven-Schiebroek. Daarnaast is in beeld gebracht hoe deze strategieën de huidige en toekomstige overstrommingsrisico’s beperken.
Vijf hoofdstrategieën
De door de deelnemers aangedragen oplossingen zijn ingedeeld in vijf hoofdstrategieën: keringen versterken, gestuurd bergen, compartimentering polder, compartimentering boezem en woningen waterveilig aanleggen.
Bij de aanpak gestuurd bergen zou bijvoorbeeld de naastgelegen polder Schieveen als calamiteitenbergingsgebied ingericht kunnen worden. Bij de aanleg van de nieuwe snelweg A13/A16 zou hier rekening mee gehouden kunnen worden door deze een waterkerende functie te geven. De nog lege polder Schieveen zou geheel waterbestendig ontwikkeld kunnen worden. Niettemin eisen veel van de voorgestelde maatregelen bepaalde investeringen. Als er alleen wordt gekeken naar de materiële schade, dan blijft de speelruimte om maatregelen te treffen vrij gering. Bij een overstroming van de polder Zestienhoven-Schiebroek zou juist de economische en maatschappelijke schade mee moeten tellen. Voorbeelden hiervan zijn de uitval van een nationaal belangrijke luchthaven, geen treinverkeer op de HSL, etc.
Koppeling met ruimtelijke projecten
Het is aan te bevelen om bij elk toekomstig ruimtelijk project in de polder te onderzoeken of maatregelen te koppelen zijn aan het beperken van het overstromingsrisico. Projecten die zich hiervoor lenen zijn de A13/A16, nieuwbouwwijk Zestienhoven en de bochtafsnijding Delftse Schie.