Extreme regenval, hoogwater en hittestress zijn een aantal van de gevolgen van de klimaatverandering, die ook de stadsplanning voor nieuwe uitdagingen stelt. De stad Bremen werkt aan een Klimaat Aanpassing Strategie (KLAS), als voorbeeldproject voor de nationale overheid. De directe aanleiding voor het KLAS-project waren de onweersbuien die gepaard gingen met extreme regenval in de zomer van 2011. Deze extreme buien leiden tot vele ondergelopen kelders en overstroming van straten en onderdoorgangen.
Een deel van de binnen KLAS ontwikkelde strategie bestaat uit concepten voor waterbestendige maatregelen in de openbare ruimte, die de wateroverlast reduceren en tegelijkertijd de ruimtelijke kwaliteit verbeteren. Schriftelijke rapportages en risicokaarten bleken echter onvoldoende in staat om duidelijk te maken hoe de maatregelen er in concrete praktijksituaties in Bremen uit konden zien. In de perceptie van buitenstaanders bleven mogelijke maatregelen daardoor een bedreiging in plaats van een kans.
Kansen visualiseren
MUST heeft voorgesteld een aantal maatregelen te visualiseren voor concrete locaties in Bremen. De impressies tonen hoe regenwater als kans kan worden benut door een herinrichting van de openbare ruimte en de aanleg van groene daken.
Voor de Ostfeuerburger Ring, een van de hoofdontsluitingswegen in Bremen, is voorgesteld om de ventweg 12 centimeter te verlagen en zo te benutten als waterbergingsruimte in geval van extreme regenval. De hoofdweg en het trottoir blijven zo begaanbaar. Tussen de ventweg en de hoofdweg komt een open waterbekken met beplanting en bomen. Het regenwater van de hoofdweg en ventweg wordt hierheen geleid en infiltreert via het bekken in de bodem. Het trottoir wordt ingericht met een waterdoorlatend bestratingsmateriaal. Het groen ingerichte open waterbekken voegt een ecologische en ruimtelijke kwaliteit aan de straat toe.
Combineren met vraag uit de buurt
Op de Lucy-Flechman-Platz willen omwonenden graag een vorm van ‘urban gardening’. Dit gegeven is benut in het voorstel. Het zuidelijk deel bevat een ruimte waar bewoners hun eigen bakken voor het kweken van groente kunnen neerzetten. Op het plein wordt een open watergang aangelegd die regenwater naar deze collectieve kweektuin leidt. Ten behoeve van extreme regenval is aan de noordzijde een ondergronds infiltratiebekken aangelegd. Door een uitgekiende gelaagdheid van verschillende typen poreuze grond kan het bekken bij extreme regenval vollopen, in normale regensituaties voedt het regenwater de bomen.