lezenVerslag symposium ‘From exclusion to inclusion’ online

handtekening van een fictieve, rechtvaardige stad

MUST-collega’s Wouter en Giacomo waren in Baltimore voor het symposium From exclusion to inclusion. Het uitgebreide verslag staat inmiddels online. Je kan het lezen (in het Engels) via deze link: Report symposium ‘from exclusion to inclusion’. Liever kijken? Op Youtube vind je verschillende filmpjes van het symposium.

In de Amerikaanse stad Baltimore zijn segregatie en ongelijkheid onderdeel van het dagelijks leven. Als we kijken naar de geschiedenis van de stad dan zien we dat stedenbouw en architectuur hiervoor bewust zijn ingezet. Bijvoorbeeld door de aanleg van de Martin Luther King Boulevard. Deze weg snijdt de stad in tweeën en zorgde ervoor dat gemeenschappen doorsneden werden en kwetsbare groepen verplaatst moesten worden. Burgers hadden bovendien geen inspraak.

De gevolgen van deze politiek zijn nog steeds zichtbaar. En zorgen voor grote sociale problemen. Maar dat wil niet zeggen dat de inwoners het er bij laten zitten. Er zijn veel mensen die deze situatie willen verbeteren. En een aantal hiervan kwamen op 10 oktober jl. samen in Morgen State University, School of Architecture and Planning. Daar, tijdens het symposium from Exclusion to Inclusion, werd gezocht naar oplossingen. Wat kan men doen om deze situatie te verbeteren?

MUST collega’s Wouter en Giacomo waren aanwezig bij het symposium. Wouter sprak hier over zijn onderzoek naar de Rechtvaarde Stad (Just City) en hoe de Nederlandse situatie zich verhoudt tot die in Amerika. Een interessante uitwisseling en een onderwerp dat meer onderzoek verdient.

  • Veerle Simons
  • november 2019