Throwback ThursdayGelderland en haar ruimtelijke kwaliteiten

Kwaliteitskaart rivierenlandschap, provincie Gelderland In 2002 was Provincie Gelderland op zoek naar de ruimtelijke kwaliteiten van haar steden en landschappen. Een zoektocht door middel van workshops, interviews, lezingen en excursies. MUST hielp mee. Door de workshops te begeleiden en de uitkomsten te vertalen in vier kwaliteitskaarten.

Deze kaarten laten de vier Gelderse regio’s zien met de bestaande kwaliteiten die positief gewaardeerd worden. De vier regio’s in Gelderland zijn het rivierengebied, de Achterhoek, de Veluwe en het knooppunt Arnhem/Nijmegen.

Kwaliteitskaart Achterhoek, provincie GelderlandIn het rivierengebied hebben alle rivieren een eigen karakteristiek. De Rijksweg A2 snijdt dwars door deze landschappen heen. In de Achterhoek overheerst de rust. Met een landschap vol beken, landgoederen, oude boerderijen en een dicht netwerk van lokale en provinciale wegen. De Veluwe is een belevingslandschap, waar de natuur overheerst. Bij het knooppunt Arnhem/Nijmegen is de spanning tussen rivier en stad voelbaar. Grootstedelijk gebied en agrarische landschappen wisselen elkaar af. En hoe dicht Arnhem en Nijmegen ook bij elkaar liggen, de Neder-Rijn en de Waal zullen de steden altijd uit elkaar drijven.

Meer cartografie-projecten van MUST vind je hier: MUST cartografie.

  • Veerle Simons
  • november 2019