nieuwsMichelle Ritzen over haar afstudeerstage: Verstedelijkingsatlas Brabant

plankaart verstedelijkingsatlas Brabant gemaakt voor afstudeerstage Michelle Ritzen

Michelle Ritzen werkt sinds januari 2017 bij MUST. Zij doet bij ons haar afstudeerstage. Haar onderzoek richt zich op de verstedelijking van Brabant. De Blauwe Kamer nam het op in haar tijdschrift als een van de beste afstudeerprojecten van 2017. Hieronder vertelt zij hoe haar afstudeerproject tot stand kwam en hoe zij het project heeft aangepakt.

Het stedelijk gebied van Noord-Brabant groeide met zo’n honderd meter per jaar naar elkaar toe. Door huidige trends hebben we geen behoefte meer aan grootschalige uitbreiding. Het verstedelijkingsproces verandert van uitbreiding naar inbreiding met veel transformatie en verdichtingsopgaven. De provincie Noord-Brabant kwam met de opgave om deze veranderende ruimtevraag in kaart te brengen in een atlas.

Eind januari ben ik gestart met mijn afstudeerstage bij MUST. Gedurende mijn stage heb ik gewerkt aan de atlas die tevens de basis is voor mijn afstudeerproject aan de NHTV in Breda.

Afbeelding binnen de afstudeerstage van Michelle. De kaart laat de veranderende ruimtevragers in Noord-Brabant zien.

De atlas focust zich vooral op het schaalniveau van Noord-Brabant. Voor mijn afstudeerproject heb ik verder ingezoomd op regionaal schaalniveau en verder ingezoomd op stad en wijk. De plekken van de aandachtsgebieden voor transformatie zijn in kaart gebracht. Uiteindelijk heb ik aan de hand van drie verschillende thema’s een ontwerp op wijkniveau gemaakt voor een van deze aandachtsgebieden.

Tijdens deze stage ben ik begeleid door mijn stagebegeleiders vanuit de NHTV en van MUST. Door overleg / gesprekken hebben ze me beide erg geholpen tijdens het project. Na de verdediging van mijn afstudeerproject heb ik mijn bachelor Urban Design afgerond en loop ik nu nog tot eind juli stage bij MUST.

  • Veerle Simons
  • juni 2017