Throwback ThursdayHet andere Brussel

Panorama van de stad Brussel In 2001 hadden wij een tijdelijk kantoor in Brussel. De ruimte deelden we met twee andere bureaus: O2 consult en Urban Unlimited. Hier deden we onderzoek naar de plek die ruimtelijke ordening en stedenbouw innemen in de stad. Onze resultaten presenteerden wij op locatie aan 50 genodigden. In twee lezingen en een stadssafari.

Kaart van de stad BrusselBrussel heeft een hoge dichtheid aan bestuurslagen en krachtige marktpartijen. In de lezing government – governance gingen we daarom in op het belang van tussenorganisaties. Deze kunnen dienen als bindmiddel tussen de spelers in de ruimtelijke ordening enerzijds en de sterk geïndividualiseerde burgers anderzijds.

Het verhaal transcity liet zien dat Brussel met name bevolkt wordt door mensen die de stad als tijdelijke verblijfplaats gebruiken. Zoals forensen, toeristen en EU medewerkers. De mobiliteit en tijdelijkheid van deze groepen is daardoor een belangrijk gegeven bij het bepalen stedenbouwkundige opgaven voor de stad.

Tijdens de stadssafari bezochten we de rafelranden van Brussel die zich ontwikkelen buiten de formele stadsplanning om. Hier komt creativiteit vaak het best tot ontwikkeling. Het andere Brussel, wij konden het u tonen!

  • Veerle Simons
  • januari 2020