projectDe verhalen van Heijplaat

Afbeelding van de leporello van HeijplaatEen terugblik op een tof project waar wij afgelopen jaar aan werkten;  de verbeelding van de verhalen van Heijplaat. Een samenwerking tussen MUST, gemeente Rotterdam, de Innovatiekas en EMI op Zuid.

Een van afbeeldingen uit de leporello van Heijplaat

Verhalenvangers Sulaiman Osman en Jill Kroon gingen voor het innovatienetwerk Heijplaat RDM op zoek naar de betekenis die de bewoners van Heijplaat aan het door ‘hun dorp’ omringende water geven. Wekenlang wandelden zij door het gebied, luisterden naar de bewoners en schreven hun verhaal op. Zonder oordeel of mening. Dit leidde tot 21 diverse verhalen die laten zien wat er speelt op Heijplaat. MUST werd gevraagd om dit op een aansprekende manier in beeld te brengen. Zodat alle verhalenvertellers, van jong tot oud zich erin konden herkennen.

Wij ontwierpen een leporello, een uitklapbaar boekje. Hierin zijn de thema’s uit de verhalen uitgetekend en de verhalen (in geredigeerde vorm) opgenomen. Net als de wensen van de bewoners, die ook een plek hebben gekregen.

De leporello is bedoeld voor zowel bewoners als gemeente. Voor de bewoners kan de leporello zorgen voor meer betrokkenheid bij de buurt en bij elkaar. Ook laat het zien dat de gemeente hun input serieus neemt. De gemeente kan via de verhalen juist inzichtelijk krijgen wat er speelt in de wijk en wat de wensen en aandachtspunten zijn. Inmiddels kijken EMI op Zuid en de gemeente Rotterdam hoe ze de aanpak met verhalenvangers verder kunnen ontwikkelen.

Een mooie, leuke opdracht, waarbij we de geplande en geleefde stad wat dichter bij elkaar konden brengen.

  • Rob Giesendorf
  • november 2022