Die gesunde Stadt Utrecht

Van cure naar care

In opdracht van de gemeente Utrecht en de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) hebben MUST, Architecture Workroom Brussels en De Smet Vermeulen architecten, een ontwerpend onderzoek uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek, getiteld ‘Projectatelier Utrecht’, hebben een prominente plek op de IABR gekregen. In een speciaal ontworpen ruimte vertellen wij de verhalen die wij zijn tegen gekomen tijdens onze zoektocht naar de effecten en toekomstige mogelijkheden die ontstaan door de transities in de gezonde stad. Twee cases stonden hierbij centraal: Overvecht en de Merwedekanaalzone.

De bevolking van Utrecht wordt gerekend tot een van de gezondste van Nederland. Binnen de stad zijn de contrasten echter groot. Eén op de vier kinderen in de wijk Kanaleneiland worstelt met overgewicht terwijl in de wijk Voordorp maar één op de 25 kinderen te dik is. De bewoners van Overvecht maken de hoogste zorgkosten van Nederland.

De gemeente doet haar best om deze hardnekkige verschillen aan te pakken, maar het krachtenveld waarbinnen zij moet opereren verandert. De rijksoverheid decentraliseert, de gezondheidseconomie consolideert en de stadsontwikkeling emancipeert. Dit leidt tot veel maatschappelijke onrust én biedt tegelijkertijd ook kansen. Zal Utrecht erin slagen om de grote gezondheidsverschillen binnen de gemeente te verminderen? Volgens ons liggen er voldoende aangrijpingspunten om deze vraag voorzichtig optimistisch te beantwoorden.

Tätigkeit
  • Forschen
    Produkt
  • Tentoonstelling
    Zeitraum
  • 2015-2016
    Auftraggeber
  • Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, Gemeente Utrecht