nieuwsKatarzyna Nowak en Milad Pallesh winnen Archiprix 2016

Archiprix 2016

Links het ontwerp van Milad Pallesh, rechts het ontwerp van Katarzyna Nowak.

Katarzyna Nowak en Milad Pallesh hebben zaterdag 18 juni de Archiprix 2016 gewonnen. Nowak, alumnus van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst won de prijs voor haar ontwerp voor een nieuwe museumtypologie. Pallesh, van de Amsterdamse Academie van Bouwkunst won met zijn ontwerp voor een woonblok als een paradijselijk stukje participatiemaatschappij. De Archiprix wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste afstudeerprojecten van de Nederlandse Masteropleidingen met de afstudeerrichtingen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Katarzyna Nowak

De achterliggende gedachte van het winnende ontwerp van Nowak is dat ruimte en kunstwerk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Volgens de ontwerpster beïnvloedt de context van de kunst de interpretatie van het kunstwerk. Dit heeft zij in haar ontwerp voor een nieuw museum uitgewerkt door elke ruimte een ander karakter te geven, die is toegesneden op de gepresenteerde kunst.
Wil je meer weten over het project van Katarzyna Nowak? Bekijk haar project hier.

Milad Pallesh

De vraag die Pallesh met zijn ontwerp wilde beantwoorden was hoe architectuur een rol kan spelen in de stimulering van informele zorg. Hij ontwierp een woonbuurt aan de Kostverlorenvaart (Amsterdam), waar de sociale afstand tussen de bewoners is verkleind door aandacht te besteden aan alle schaalniveaus. In zijn ontwerp heeft hij zijn Iraanse achtergrond vertaald naar de Nederlandse context.
Meer weten over het ontwerp van Milad Pallesh? Bekijk zijn project hier.

Jury

De jury bestond dit jaar uit Vibeke Gieskes (schrijver en curator), Bianca Seekles (directievoorzitter ERA Contour), Jan Willem ter Steege (architect/partner Popma & Ter Steege), Anouk Vogel (landschapsarchitect Anouk Vogel) en Jeroen de Willigen (stedenbouwkundige/partner De Zwarte Hond en stadsarchitect Groningen).

Meer informatie over de Archiprix 2016, de winnaars en eervolle vermeldingen? Dat vind je hier.

 

  • Veerle Simons
  • juni 2016