nieuws‘Ja’ voor plan Duits Lijntje

Duits Lijntje - spoorgids

Ruim een jaar hebben wij gewerkt aan de Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie van het Duits Lijntje. Deze voormalige spoorlijn loopt tussen Boxtel en Wesel (Duitsland) en heeft een rijke geschiedenis. Het was o.a. de katalysator voor de industriële ontwikkeling van het omliggende gebied, speelde een grote rol bij de ontginningen van de woeste gronden van De Peel en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitse overheersers. Een spoorlijn met zoveel historie, daar moet iets mee gedaan worden.

Wij onderzochten verschillende aspecten van het traject. Hoe verbind je het verleden met het heden? Hoe kan het Duits Lijntje bijdragen aan woon-werkverkeer? Wat voor recreatiemogelijkheden biedt de voormalige spoorlijn? Hoe verbindt het de steden en dorpen met het omringende landschap? En wat is de ecologische waarde van het gebied?

De uitkomsten zijn beschreven in onze visie ‘Het Duits Lijntje verbindt’. Deze is na te lezen op ISSUU. Inmiddels kunnen wij met trots melden dat de deelnemende gemeenten (Boxtel, Veghel, Schijndel, Uden, Landerd, Mill en Sint Hubert, Cuijk, Boxmeer en Gennep) het voorgestelde plan omarmen. Dit betekent dat er in de toekomst in ieder geval een fietspad komt op het traject van het voormalig spoorlijntje. Wij kijken er naar uit!

  • Web Redactie
  • juni 2016