Throwback ThursdayHet MUST-plan voor Europan 6

kaart van het plangebied in Zweden, voor Europan 6. Als je ons volgt, kan het je niet zijn ontgaan. Onze Duitse collega Marc Rieser heeft de eerste prijs gewonnen bij de Europan 15! Maar MUST heeft eerder meegedaan aan Europan 6. In 2001 maakten wij een ontwerp voor Karlskrona in Zweden. Een stad verdeeld over vijftien eilanden en sinds eeuwen de thuisbasis van de marine.

Het centrale thema van Europan 6 was ‘In Between’. Oftewel, hoe gebieden die gelegen zijn tussen oude stadscentra en periferie een nieuwe betekenis kunnen krijgen. Voor Karlskrona was het plangebied de Handelshamn kade. Een gebied, gelegen aan de rand van het historische centrum op het hoofdeiland Trösso.

Naast de marine is er de laatste decennia een nieuwe macht opgekomen in de archipel: de IT-sector. Deze sector brengt een nieuwe groep bewoners met zich mee. Zij zien de archipel als een wereld met mooie woongebieden en fantastische plekken om te recreëren. De Handelshamn is hierin een schakel. Een schakel tussen de stad en de archipel.

Op de Handelshamn spelen twee ruimtelijke problemen; het grid van het eiland en de enorme maat van de ruimte op de kade. In ons ontwerp zijn beide problemen opgelost. Horizontaal worden de bebouwingslijnen van het grid doorgetrokken. Verticaal worden de bouwblokken omhoog gehaald. Daardoor heb je open zicht op het water en ontstaat een open ruimte tussen maaiveld en bebouwing. Deze ruimte kan gebruikt worden voor parkeren en publieke activiteiten.

Tekening van een bouwblok dat omhoog gehaald is, zodat er ruimte onder het bouwblok beschikbaar komt. Voor Europan 6.

In het water van Handelshamn ontwierpen wij een mobiele waterstad. De drijvende huizen hebben een aanlegsteiger en intercom op de kade. In de zomer zijn de huizen van deze mobiele waterstad verspreid over het water voor de kade. In de winter, als het water bevriest, worden de huizen teruggetrokken in de jachthaven. De steigers vormen dan de straten van de stad.

Tekening van onze mobiele waterstad, voor Europan 6.

  • Wouter Veldhuis
  • december 2019