MUST 20 jaar!2017 – ZaanIJ

klein filmpje om het jubileum van MUST te vierenMUST bestaat 20 jaar! En dat vieren wij door iedere week een ‘gouwe ouwe’ onder de aandacht te brengen. Want wat hebben we de afgelopen decennia een hoop mooie projecten mogen doen. Dit jaar rondden wij de economisch-ruimtelijke verkenning voor de Noordelijke ZaanIJ-oevers af. Met drie toekomstbeelden die laten zien dat een stad beter wordt als je niet op woningaantallen stuurt. 

De Noordelijke IJ-oevers, tussen het NDSM-terrein en Zaanstad, is een strategisch gelegen gebied in het hart van de Metropoolregio Amsterdam. Op dit moment bestaat het grotendeels uit bedrijventerrein. De ambitie is echter om in de nabije toekomst veel woningen toe te voegen. Een spannende opgave, omdat het gebied economisch vitaal en divers moet blijven, maar wel goed bereikbaar moet worden.

Schets van de gezonde stad - ZaanIJ

Schets van de gezonde stad

MUST maakte, in samenwerking met Bureau Buiten en UrbanXchange, een economisch-ruimtelijke verkenning voor het gebied. Deze verkenning bestaat uit een toekomstbeeld voor ZaanIJ in 2040 en de belangrijkste strategische stappen tot die tijd. Bij het ‘verbeelden van de toekomst’, benoemden wij drie verhaallijnen: de gezonde stad, de productieve stad en de inclusieve stad. Ze dienen als denkkader om over de toekomst van ZaanIJ na te denken.

Ons toekomstbeeld is zeker geen dichtgetimmerd eindbeeld. Het is meer een kompas voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Zodat de keuzes weloverwogen genomen kunnen worden.

Meer weten? Kijk dan op onze projectpagina.

 

  • Veerle Simons
  • november 2017