De wijk Veldwijk Zuid is in 1961 gebouwd aan de rand van Hengelo. Na ruim veertig jaar intensief gebruik is de wijk toe aan een ingrijpende vernieuwing. Niet alleen is het tijd om de (technische) staat van de woningen te verbeteren, ook verdient de wijk een betere relatie met de directe stedelijke en landschappelijke omgeving. MUST heeft samen met MAS architectuur een stedebouwkundige visie voor de vernieuwing van Veldwijk Zuid gemaakt en uitgewerkt tot een definitief stedebouwkundig plan, beeldkwaliteitsplan en ontwerp voor de inrichting van de openbare ruimte. De vernieuwing is gestart in 2008. In 2015 zal de gehele wijk een nieuw gezicht hebben.
De visie voor de vernieuwing van Veldwijk Zuid gaat uit van de bestaande kwaliteiten van de wijk; de aantrekkelijke groene openbare ruimte, de open stedebouwkundige verkaveling en de ligging aan de rand van de stad. Op structuurniveau wordt ingezet op twee interventies. Ten eerste wordt de ontsluiting van de wijk sterk verbeterd door de aanleg van een nieuwe zuidelijke ontsluitingsroute en de verbetering van de noordelijke ontsluiting via (top)sport voorzieningen als de trainingsvelden van FC Twente en het FBK atletiekstadion. Ten tweede wordt het gebied rondom de Berflobeek aan de zuidzijde van de wijk als recreatief veld beter betrokken bij de wijk door de aanleg van nieuwe fiets- en voetgangersroutes. Tevens wordt de beek die nu vrij technisch is vormgegeven op een natuurlijke wijze ingericht. Hierdoor blijft de stadsrand-kwaliteit voor de toekomst gewaarborgd. Ten zuiden van de Berflobeek worden een aantal landschappelijke kamers omzoomd door een dubbele rij bomen. In één van de kamers zal de Hengelose Voetbal Vereniging een plek vinden. De overige kamers bieden ruimte voor ontwikkelingen op de lange termijn.
Op het niveau van de wijk wordt ingezet op een gecombineerde strategie van behoud en nieuwbouw. Een intensief bouwkundig en financieel onderzoek naar de mogelijkheden voor hergebruik van de bestaande bebouwing toont aan dat het mogelijk is een deel van de appartementencomplexen en laagbouwwoningen te renoveren en op te nemen in de nieuwe wijk. Ongeveer de helft van de woningen wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw, waardoor een gedifferentieerde wijk ontstaat met een sterke nieuwe identiteit. Rondom alle bouwblokken, bestaand en nieuw, zijn ruimtelijke kaders ontworpen die de overgang van openbare ruimte naar privé ruimte helder definiëren. Deze variëren van een lage tuinmuur, een gebouwd terras, een hoge tuinmuur tot gebouwd programma zoals de nieuwe tuinkamers voor de bestaande hoekwoningen van de laagbouw.
De inrichting van de openbare ruimte wordt in aansluiting op de bestaande groene kwaliteiten verbeterd. Zo is er meer ruimte voor de opvang van het regenwater. Bij de Berflobeek worden wadi’s gerealiseerd waar het water uit de wijk wordt verzameld. De relatie tussen de hoge, droge wijk en de lage, natte beekzone wordt hierdoor verder versterkt. De beekzone biedt verder ruimte voor avontuurlijke speelvoorzieningen. Aan de overzijde van de beek is een Cruyff Court gerealiseerd.