Er is geen stuk kust in Nederland waar de afgelopen decennia zoveel verschillende plannen voor zijn gemaakt. Ook nu is de discussie omtrent de kust weer actueel in verband met de veiligheid en de mogelijke ruimtelijke ontwikkeling ervan. In opdracht van de provincie Zuid-Holland heeft MUST in samenwerking met Feddes Olthof landschapsarchitecten aan het Integraal Ruimtelijk Project Delflandse Kust gewerkt.
In december 2008 werden in de discussienota aan de hand van vier ruimtelijke perspectieven drie grote regionale opgaven voor de Delflandse kust onderzocht. Het gaat hierbij om een veilige, natuurlijke kustzone; een goed bereikbare kust met meer ruimte voor recreatie en een kust met een duidelijk profiel van hoogwaardige kwaliteit die bijdraagt aan het (inter)nationale vestigingsmilieu.
Een van de oplossingen is Vaartenland. Hierbij worden de waterlopen van het Westland beter benut om zo meer recreatiemogelijkheden te creëren.
De conclusies uit de discussie zijn begin 2009 in de Gebiedsvisie Delflandse Kust verwerkt. Een helder profiel voor de kust en zijn achterland staan hier centraal. Het flink verbreden van de duinlandschap verbetert de kustveiligheid en consolideert de kust als belangrijk landschappelijke identiteitsdrager in de regio. De kustplaatsen worden beter ontsloten en de verschillende karakters versterkt. Het tekort aan natuur en recreatieruimte wordt mede opgelost door het herinrichten van het vaartennetwerk in het achterland van de kust.
De gebiedsvisie is op 19 mei 2009 vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. De visie wordt deel van de nieuwe provinciale structuurvisie. Verder vertaalt de provincie samen met de gemeentes de ambities in concrete projecten en een uitvoeringsprogramma.
Als start-up voor de uitvoeringsagenda werd de Samenwerkingsagenda IRP Delflandse Kust opgesteld. In deze samenwerkingsagenda zijn onder andere projecten opgenomen die reeds lopen en goed passen binnen de ambities van de gebiedsvisie. MUST was gevraagd om voor de lopende projecten een portfolio te vervaardigen. Het doel hiervan was om vast te stellen bij welke projecten hobbels bestaan en hoe deze opgelost kunnen worden. Op basis hiervan heeft MUST voorstellen vervaardigd voor nieuw op te starten projecten.
Den Haag en het Westland stonden vooral bekend om hun ligging aan zee. Vaartenland verbindt als continue, blauwe groene structuur de kust met het verstedelijkte achterland. De ruggengraat van Vaartenland bestaat uit het boezemstelsel en aanpalende groengebieden. De kades en oevers worden benut als aantrekkelijke ruimten om aan te wonen, als ecologische zone en als fiets- en wandelroute. Op specifieke plekken, de pleisterplaatsen, zijn mogelijkheden om aangenaam te verblijven. Vaartenland bestaat uit een ruimtelijk concept en bouwstenen voor een uitvoeringsagenda.