trotsUnesco Werelderfgoed en MUST

Het zal niemand ontgaan zijn. Deze maand kreeg Nederland er drie Unesco werelderfgoederen bij. De Neder-Germaanse Limes, de Koloniën van Weldadigheid en de Nieuwe Hollandse Waterlinie kregen allen een plekje op de lijst. Het resultaat van een jarenlange, tomeloze energie van een heleboel mensen.

Ook MUST heeft een klein steentje bijgedragen. In 2005 maakten wij de Limes Atlas. Dit was het eerste overzichtswerk in Nederland dat de kennis over de Limes bundelde, ontsloot en verbeeldde. Een belangrijke stap in de erkenning van de Limes als bijzonder element in Nederland.

Afbeelding uit de Limes Atlas. De Limes is nu Unesco Werelderfgoed. Voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, hebben we twee jaar geleden nog een impact assessment verricht naar de effecten van de verstedelijking in de Utrechtse regio i.v.m. de mogelijke werelderfgoed status. En in 2005 benoemden wij in het route ontwerp A27 de Nieuwe Hollandse Waterlinie als belangrijkste landschappelijke drager. Op dit moment is MUST, als voorzitter van het Q-team Houten-Hooipolder druk bezig met het zichtbaar maken van de doorsnijding van Fort Altena.

Wij zijn supertrots op iedereen die zich met tomeloze energie heeft ingezet voor deze Unesco nominaties. En we zijn ook trots op onze eigen bijdrage daarin. Op naar meer!

  • Veerle Simons
  • juli 2021