publicatieNieuw-West: parkstad of stadswijk

Kafte Nieuw-West: parkstad of stadswijk

Op 25 november 2016 verschijnt Nieuw-West: parkstad of stadswijk. Een update van de Atlas Westelijke Tuinsteden Amsterdam, die acht jaar geleden verscheen.

Wat is er veranderd de afgelopen jaren? Wat is het effect van de stedelijke vernieuwingsoperatie, die begin 21ste eeuw inzette op sloop-nieuwbouw, maar daarna stagneerde door de crisis? Wat zijn de gevolgen van de autonome sociale, culturele en economische dynamiek in de wijk? Heeft de acht jaar geleden gesignaleerde diversiteit in bevolking, voorzieningen en gebruik van de publieke ruimte zich doorgezet? En wat heeft de toenemende waardering van het erfgoed uit de jaren vijftig en zestig bijgedragen aan de vernieuwing van Amsterdam Nieuw-West?

De auteurs zien de positieve effecten van zowel de vernieuwingsoperatie als de eigen dynamiek in het stadsdeel. Zij laten zien hoe er meer verschillende bevolkingsgroepen komen en hoe zich een nieuwe middenklasse ontwikkelt. Parkstad, als modernisering van de tuinstad, was de inzet van de plannenmakers. Tegelijkertijd wordt Nieuw-West stedelijker, meer een stadswijk.

Aan deze nieuwe publicatie werkten Wouter Veldhuis en Hein Coumou van MUST mee. Om het nieuwe boek te vieren, bieden wij de Atlas Westelijke Tuinsteden Amsterdam nu aan voor €13,50 (i.p.v. €26,60). Bestel hem hier.

  • Hein Coumou
  • oktober 2016